Betalen voor plastic tas zeer effectief

De Europese Unie wil al enige tijd het gebruik van plastic tassen sterk verminderen. De reden hiervoor is om het zwerfafval op straat en in de zee tegen te gaan én om de verspilling van grondstoffen te voorkomen. Om dit kracht bij te zetten, heeft de Europese Unie haar lidstaten verplicht om vanaf 1 januari 2016 het gebruik van plastic tassen te verminderen.

In Nederland vertaalde dit zich naar een verbod op het gratis verstrekken van plastic tassen. Consumenten moeten voortaan betalen voor een plastic tasje. Winkeliers bepalen zelf de hoogte van dit bedrag. Deze aanpak blijkt effectief te zijn. Uit een proef van de Raad Nederlandse Detailhandel en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken blijkt dat, als consumenten tien eurocent per plastic tas moeten betalen, het gebruik van het aantal plastic tassen aanzienlijk daalt. Zelfs tot de helft en tot driekwart. In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo’n 3 miljard plastic tasjes.

In sommige gevallen mogen winkeliers wél gratis plastic tassen verstrekken. Het betreft dan tasjes om etenswaren te beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Maar ook om voedselverspilling tegen te gaan van losse levensmiddelen zoal bijvoorbeeld losse appels of broodjes. En tot slot bij de taxfree winkels op luchthavens. Daar worden gekochte vloeistoffen, zoals drank en deodorant, verzegeld in een (doorzichtige) plastic tas.

Bron: MVO Nederland en Rijksoverheid.

Deel deze pagina: